Vino je najbolj žlahtna pijača, ki si zasluži tudi primerno embalažo. Vinske steklenice so lahko različne oblike, tudi etikete se glede na trende in zakonodajo spreminjajo. UNIKATNO POSLIKANE steklenice pa imajo še poseben namen in pomen.
Barvanje stekla in slikanje na steklo sta poznani že iz najstarejših časov.
Pokrovni emajl  (iz nemške besede Emailmalerei) so poznali  Egipčani že v 15. stoletju pred našim štetjem, medtem ko so v Siriji in Mezopotamiji dosegli razvojni vrhunec s prozornimi emajli med 14. in 13. stoletjem pred našim štetjem.

Emajliranje ( poslikave na steklo) so dobro poznali tudi Rimljani. Iz antične Emone je najbolj poznan odlomek tanke čaše, v kateri je upodobljeno rastlinje s pticami.
V Evropi se je emajliranje (poslikovanje) stekla ponovno razmahnilo v 15. stoletju.
Na našem ozemlju pride do odmevov poslikave stekla v začetku 19. stoletja.
Med poslikanim steklom poznanim v naših zbirkah izstopajo tako imenovani romarski kozarci, vrčki in steklenice, ki so jih izdelovali za posamezne romarske poti.
Cvetlični motivi so bili zelo priljubljeni v času bidermajerja tudi v pohorskih glažutah kot tudi v nekaterih naših kozjanskih,
Ena najboljših zbirk za različne tipe cvetličnih bordur, s katerimi so poslikavali kozarce na nogi, kelihe, vrčke, vaze in svetila pa je zagotovo grafična mapa J. F Römischa iz leta 1832.
Poslikano steklo je bil tudi poseben segment kasnejših steklarn na Slovenskem.
Tradicijo poslikave stekla je nadaljevala tudi nekdanja Steklarska šola in v njej še posebej Emica Zabukovšek, ki je bila učiteljica več deset generacij stekloslikarskih mojstrov nekdanje jugoslovanske steklarske industrije. Ponosni smo, da je bila tudi v našem družinskem podjetju AMON prva mentorica in pobudnica našemu delu, na področju stekloslikarstva.
Še danes, po 20. letih ustvarjamo z našimi stekloslikarji unikatne poslikave na steklenice. Vinu v takšnih steklenicah dodamo posebno vrednost z unikatnimi poslikavami  Obdarovanci steklenice običajno po uporabi ne zavržejo, ker jim pomeni več, kot običajna steklenica. Večinoma jih hranijo za spomin dalj časa, še posebej takrat , kadar je na njej napisano še OSEBNO POSVETILO.

Ročno poslikane steklenice z vašim izbranim motivom in vašim osebnim posvetilom lahko naročite v naši spletni trgovini na tej povezavi: https://trgovina.amon.si/personalizirana-darilaSorodne objave po oznakah